Een elektrische wagen op zonne-energie is één oplossing voor duurzame mobiliteit


DATS 24 is sinds 2018 Sustainability Partner van het Agoria Solar Team. Willem-Jan, Team Manager van Agoria Solar, vertelt ons meer over dat partnership en over de toekomstplannen van zijn jonge en gemotiveerde Leuvense team.

Voor wie het Solar Team nog niet kent: wie zijn jullie en wat doen jullie?

Willem-Jan: Wij zijn een team van 20 ingenieursstudenten uit Leuven. In 15 maanden tijd bouwen wij een zonnewagen waarmee we België zullen vertegenwoordigen op de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Dat WK voor zonnewagens vindt plaats van 13 tot 20 oktober 2019.

Waarom gingen jullie een partnership aan met DATS 24?

Willem-Jan: Al van het eerste gesprek merkten we dat het enorm goed klikt tussen het team van DATS 24 en ons team. We zijn dan ook enorm enthousiast dat DATS 24 samen met ons de uitdaging wil aangaan en wil samenwerken op het vlak van duurzame mobiliteit. Als onderdeel van Colruyt Group zetten zij daar namelijk al jaren op in. Daardoor hebben ze een heleboel expertise opgebouwd. We zullen nog op veel vlakken van elkaar kunnen leren. Iets waar ik echt naar uitkijk.

Wat staat er de komende maanden allemaal op de planning voor het Solar Team?

Willem-Jan: Momenteel zijn we druk in de weer met het bouwen van de ‘body’ van onze wagen. Als die klaar is gaan we alle mechanische en elektronische componenten assembleren. In juli stellen we de zonnewagen voor aan het publiek en nadien volgen er nog heel wat testen. Begin september vertrekken we naar Australië voor de laatste operationele voorbereidingen en op 13 oktober starten we dan vol goede moed aan de race.

Wat is jouw toekomstvisie op duurzame mobiliteit?

Willem-Jan: Wij Belgen blijven erg gehecht aan onze mobiliteit. De uitdaging is om die mobiliteit te bewaren, terwijl we de negatieve impact ervan beperken. Daarom moeten we werken aan ecologische alternatieven voor de klassieke diesel- en benzinemotoren. Wij als Solar Team doen dit door een elektrische wagen op zonne-energie te bouwen en ook DATS 24 speelt een belangrijke rol dankzij de investeringen in CNG, elektrische laadpalen en waterstof als alternatieve brandstoffen.