Aardgas of CNG (Compressed Natural Gas) maakt intussen een vast deel uit van de dagelijkse mobiliteit in ons land. Binnen aardgas wordt nog een onderscheid gemaakt tussen laagcalorisch en hoogcalorisch aardgas, ofwel voor je wagen: CNG L-gas en CNG H-gas. Jouw distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas, verdeelt tot nu toe beide types gas in vast bepaalde regio’s in België. Ook in de DATS 24-tankstations in die regio’s.

Bekijk op gasverandert.be in welke regio jij zit.

Laagcalorisch aardgas verdwijnt tegen 2030 echter van het toneel, omdat de reserves in Slochteren, Nederland, uitgeput geraken. Daarom bereidt je distributienetbeheerder de volledige overstap naar hoogcalorisch aardgas en dus CNG-H nu al voor. En dat is in jouw voordeel.

Wat is CNG-H?

CNG-H wordt ontgonnen in onder andere Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Algerije. Via de haven van Zeebrugge bezorgt Fluxys het hoogcalorische aardgas in het Belgische ondergrondse hogedruknetwerk, waarna de distributienetbeheerder het onder lagere druk verder verdeelt naar bedrijven, particulieren en tankstations. De hogere caloriewaarde betekent dat je tot 20 % meer autonomie hebt met dezelfde hoeveelheid CNG in je wagen. Het verschil in prijs weerspiegelt dat verschil in autonomie.

Ter vergelijking:

  • 1 kg CNG-L = 1 l diesel
  • 1 kg CNG-H = 1,3 l diesel

Je wagen is trouwens voorzien om op beide types CNG te rijden. Of dit nu in België, Frankrijk, Nederland, Duitsland of Italië is. Geen zorgen dus wanneer jouw regio overstapt naar hoogcalorisch aardgas.

Is mijn DATS 24 al overgestapt?

Waar Fluvius de overstap maakt naar hoogcalorisch aardgas, bieden wij natuurlijk ook CNG-H aan voortaan. We duiden dit ook aan de pomp zelf aan. Tot nu toe gebeurde de overstap voor onze tankstations in Dilbeek, Grimbergen, Machelen en Sint-Joris-Winge.

Wil je de calorische waarde voor CNG per DATS 24-tankstation ontdekken? Die vind je via onze stationzoeker.