Wat is rijden op elektriciteit?

Rijden op elektriciteit is stil en aangenaam rijden. Zo gebruikt u onmiddellijk het volledige vermogen van uw elektromotor. En u laadt uw batterij makkelijk thuis of op het werk bij door hem aan te sluiten op het stopcontact. Wanneer u kiest voor 100 % groene stroom, rijdt u bovendien ook 100% groen.

Elektrische rijders getuigen

Vincent is bouwkundig expert bij de Waalse overheid. Hij kan zijn Nissan Leaf zowel thuis als op het werk bijladen. Ook is hij groot genoeg voor zijn gezin in uitbreiding. Verder rijdt hij heel vlot en aangenaam in de stad. Hij is dan ook erg tevreden met zijn keuze. Project manager Fred pendelt dagelijks van Louvain-La-Neuve naar Halle en terug. Omdat hij met zijn Smart Electric een autonomie van 100 km geniet, legt hij zijn woonwerktraject vlot af. Ook beweegt hij zich makkelijk in het drukke verkeer.

Volledig hybride, plug-in hybride of batterij?

Een volledige hybride wagen maakt gebruik van een diesel- of benzinemotor, een kleine elektromotor en een batterij. De twee motoren drijven uw wagen tegelijk aan en de elektrische motor beperkt uw verbruik wanneer u versnelt of vertrekt. Wanneer u afremt wordt die energie in de elektromotor in elektriciteit omgezet, waardoor de energie weer naar de accu stroomt. De plug-in hybride gebruikt een diesel-of benzinemotor en een elektrische motor. Dankzij deze combinatie rijdt dezelfde afstanden als met een benzine- of dieselwagen. U kan de batterij makkelijk thuis of op het werk bijladen door hem aan te sluiten op het stopcontact. Daarnaast kunt u rijden op een elektrische wagen met batterij. Deze stoot geen CO² uit, verbruikt minder dan de andere formules en is goedkoop in onderhoud. Ook betaalt u minder voor het opladen van uw batterij dan voor het voltanken van een diesel- of benzinewagen. U geniet doorgaans een autonomie tussen 150 en 200 km.

Fiscaal aantrekkelijk

Elektrisch rijden op zich biedt u tal van financiële voordelen. Met een volledig elektrische wagen betaalt u geen verkeersbelasting of inschrijvingstaks in Vlaanderen en een minimumtarief in Brussel en Wallonië. En met een plug-in hybride met een CO²-uitstoot van minder dan 50 g/km betaalt u geen inschrijvingstaks of verkeersbelasting tot 2020 in Vlaanderen. Kortom, u geniet verschillende vrijstellingen en verminderingen op belasting, afhankelijk van het model en uw regio.

Bijladen: thuis, op het werk of onderweg

De meeste elektrische rijders laden hun wagen thuis op en laden deze bij op het werk. Wanneer u uw wagen thuis volledig oplaadt, duurt dit tot 5 uur voor kleine modellen en tot 10 uur voor grote wagens. Daarnaast kunt u uw wagen ook bijladen aan de laadpalen onderweg. Hoe snel dit gaat, hangt af van het vermogen van de laadpaal of laadinstallatie. Ideaal is het om bij te laden tijdens het winkelen, aan de DATS 24-laadpalen op de winkelparkings van Colruyt Group. Elektrische wagens met een ChadeMo of COMBO 2-aansluiting kunnen hier bijladen aan 22 kWh. 

Vind een DATS 24-laadpaal

Vraag uw DATS 24 laadpas aan