DATS 24 zet zich steeds in voor duurzame mobiliteit. En daar hoort ook veiligheid bij. Want groot of klein, we nemen allemaal deel aan het verkeer, te voet, met de fiets of met de auto. Zeker voor de kleinsten onder ons kan een tikkeltje extra voorzichtigheid geen kwaad. Daarom enkele tips!

Maak uzelf zichtbaar

Met deze tips bent u als zwakke weggebruiker extra zichtbaar in het verkeer:  
  • Draag heldere kleuren en bovenkledij met reflectoren  
  • Draag een fluo reflecterend hoesje rond uw rugzak, zeker in de donkere herfst- en wintermaanden
  • Voorzie uw fiets van een wit licht vooraan en een rood licht achteraan 
  • Respecteer de verkeersregels


XIU: zien en gezien worden

De vzw XIU spoort jongeren aan om meer reflecterend en fluorescerend materiaal te dragen in het donker. Ze bereikt jaarlijks meer dan 160 secundaire scholen en stimuleert ouders en leerkrachten om zich in te zetten voor zichtbaarheid en veiligheid in het verkeer. Daarnaast zet ze politici aan om na te denken over een wettelijk kader.
DATS 24 steunt XIU in haar missie, want elke weggebruiker speelt een belangrijke rol om de weg zo veilig mogelijk te houden. Meer lezen over XIU?


Neem een kijkje op hun site.

Maak uw kleine weggebruikers wegwijs

Heeft u kinderen die hun eerste stappen in de wereld en het verkeer zetten? Dan wilt u natuurlijk dat ze dat op een veilige manier kunnen doen. Tijd om even de verkeersborden op te frissen?

 

Tips voor een verantwoordelijke chauffeur

Of u nu een beginnend chauffeur bent of al meerdere jaren ervaring op de teller heeft staan, met deze tips bent u extra alert voor kinderen in het verkeer: 
  • Fietsers inhalen doet u met aangepaste snelheid en met minstens één meter afstand.
  • Rotondes kunnen gevaarlijk zijn. Kijk goed naar het fietspad voor u een rotonde oprijdt of verlaat. Geef ook uw dode hoek extra aandacht.
  • Let extra op bij kruispunten en wanneer u afslaat. Hou u – zeker bij scholen – aan de maximumsnelheid. Wist u dat voetgangers die met 50 km/u. aangereden worden, maar 45 % kans om de aanrijding te overleven? Bij 30 km/u. is die kans 95 %. Een groot verschil dus.
  • Schoolbus voor u? Pas op voor kinderen die plots oversteken.
  • Stilstaan of parkeren is not done op een fietspad, zebrapad of stoep. Want zo belemmert u het zicht van kinderen en zien andere bestuurders hen ook niet. Het dwingt andere weggebruikers trouwens ook om de gevaarlijke rijbaan op te gaan. Absoluut te vermijden dus.