In 1999 bewees Colruyt Group opnieuw haar neus voor innovatie en verduurzaming met de bouw van een gloednieuwe windturbine. Op de terreinen van haar distributiecentrum Dassenveld in Halle verrees niet alleen de allereerste windturbine in Vlaams-Brabant, ze was met 70 meter in één klap ook de grootste van België. Sindsdien is ons windpark Dassenveld uitgegroeid tot 5 windturbines, genoeg om een equivalent van 8.000 gezinnen van stroom te voorzien.
 • Wind als motor van de economie

  De allereerste turbine van het windpark Dassenveld in Halle had een vermogen van 1,65 MW. Destijds een topprestatie. Windturbines van de nieuwe generatie produceren intussen tot 3 keer zoveel stroom. Die spectaculaire vooruitgang is goed nieuws, want zo verzekert het windpark Dassenveld meer dan voldoende groene stroom voor het 120.000 m² grote distributiecentrum van Colruyt Group op dezelfde site.

  Strategische ligging

  De huidige windturbines van windpark Dassenveld staan doelbewust zo dicht mogelijk bij de gebouwen van Colruyt Group. Zo kan de geproduceerde stroom meteen gebruikt worden om diepvriesruimtes te koelen, elektrische heftrucks op te laden, kantoren te verlichten … In combinatie met de zonnepanelen op de gebouwen in Halle van de groep, kon Colruyt Group in 2019 zo gemiddeld 70 % van elke dag doorkomen met groene, eigen opgewekte elektriciteit. Wanneer er veel wind is, zoals in de winter, klom dat zelfs tot 100 %.

  Wind die verbindt

  Dan is er nog het aparte verhaal van windturbine 6 aan de Pachtersweg in Halle. Particulieren konden in 2017 medeaandeelhouder worden van Eoly Coöperatie, die mee investeert in deze turbine. Dankzij een vermogen van 3,4 MW produceert de turbine jaarlijks het equivalent van het stroomgebruik van 1.900 gezinnen. En minstens zo belangrijk: zo vermijden we elk jaar zo'n 1.350 ton CO2-uitstoot. In de speciaal aangelegde zelfpluktuin bij de turbines ontmoeten omwonenden en passanten elkaar ook in een groene, gezellige omgeving.