In juli 2022 wordt het capaciteitstarief geïntroduceerd in Vlaanderen. Dat bepaalt je netkosten op basis van het piekvermogen dat je van het elektriciteitsnet vraagt. Als je dus slim omgaat met de momenten waarop je verbruikt, werkt het capaciteitstarief in je voordeel. Download ons handige gebruiksschema onderaan!

 • Opbouw van de energieprijs

  Nu

  Met capaciteitstarief

   

  Download hier

   

  Elektriciteitsverbruik spreiden = capaciteitstarief in je voordeel

  Het capaciteitstarief gaat enkel over een deel van de netkosten in de totale elektriciteitsprijs. Daarmee zorgen de netbeheerders o.a. dat het elektriciteitsnet genoeg capaciteit heeft voor iedereen. Wie het netwerk minder belast door gespreid te verbruiken, betaalt ook minder netkosten.

  Het capaciteitstarief beloont dus mensen die overdag verbruikspieken vermijden. Het is dus een manier om de elektriciteit die we met z’n allen steeds meer gebruiken én zelf produceren, te spreiden en zo overbelasting van het net te voorkomen.

   

  Hoe vermijd je verbruikspieken?

  Onze persoonlijke vuistregels:
  1. Hou in je achterhoofd dat verwarmen en afkoelen de meeste energie kosten, bvb. water koken of de lucht koelen met airco.
  2. Zorg dat er in elk geval maximum 3 toestellen opstaan, zeker bij grootverbruikers. Een goed zicht hebben op het vermogen (de energie die het maximum kan verbruiken) van je toestellen is dus belangrijk.
  Hier vind je de 3 grootste energievreters per kamer in huis:

   

  Download de volledige lijst hier en hang ze op je koelkast!

   

  Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?

  Het capaciteitstarief wordt berekend aan de hand van een digitale elektriciteitsmeter. Enkel een digitale meter kan meten wanneer je verbruikspieken hebt. Je digitale meter registreert het hoogste kwartiervermogen dat je in een maand hebt gebruikt. Dat is je ‘piekvermogen’. Op het tijdstip van je jaarlijkse meteropname zullen de netbeheerders je gemiddelde piekvermogen berekenen op basis van je hoogste pieken van elke maand. Zo wordt jouw capaciteitstarief bepaald.

  Vlaanderen zou uiterlijk eind 2029 alle huishoudens van een digitale meter voorzien. Heb je nog een analoge meter in juli 2022, dan betaal je een bedrag gebaseerd op het marktgemiddelde.

   

   

  Concrete tips voor het capaciteitstarief

  1. Check welke van je toestellen het meeste verbruiken met dit handige schema
  2. Spreid je verbruik (zeker van toestellen met een hoog verbruik) maximaal
  3. Check of je (af)wasmachine, droogkast, oven … een uitgestelde startfunctie heeft
  4. Bekijk of een thuisbatterij voor jou mogelijk is

   

  Ook energie besparen helpt voor je factuur

  Je kan 2 aspecten van je energiefactuur zelf beïnvloeden:

  1. De netkosten bij de netbeheerder (via een slimme timing van je verbruik dus)
  2. De elektriciteitsprijs zelf bij je energieleverancier (door minder te verbruiken)

  Besparen op energie is vaak een kwestie van vele kleintjes die samen een groot verschil maken. Zo kan je jaarlijks tot € 500 uitsparen op je energiefactuur.

  Ontdek onze beste besparingstips in het boek ‘Een huis boordevol energie’, te koop bij Colruyt, OKay, Bio-Planet en Collect&Go.

   

  Ontdek het boek

  Of krijg meer persoonlijk advies tijdens de workshop ‘(Be)spaar je energie’. Schrijf je hier in!