Tientallen leveranciers en dan ook nog eens verschillende prijsvergelijkingssites. Het is een uitdaging om het beste energiecontract voor jouw persoonlijke situatie te vinden. Wij vertellen waar je op moet letten bij het vergelijken.

  • Prijsvergelijkers: altijd de beste deal?

    Vergelijkingswebsites geven vaak een goede indicatie van wat je kan verwachten, vooral bij vaste contracten. Maar toch kan het dat de beste deal niet bovenaan staat of dat je afrekeningsfactuur in werkelijkheid hoger uitvalt dan de inschatting van je voorschotbedrag belooft.

    Hoe dat komt? We leggen het uit aan de hand van een variabel contract, dat de schommelingen op de energiemarkt volgt.

    Als je variabele contracten vergelijkt, is het type index van belang. Die indexering wordt maandelijks of per kwartaal berekend.

    •  
      Heeft je contract een maandelijkse indexering? De prijs die je ziet op de vergelijkingssite is gebaseerd op de marktprijs van vorige maand en daarom sluit hij het dichtste aan bij de realiteit.
    •  
      Werkt je contract met een kwartaalindexering? Dan is de prijs op de vergelijkingssite gebaseerd op marktprijzen van het voorbije kwartaal. In periodes met stabiele marktprijzen is dat geen probleem. Maar wanneer de marktprijzen sterk schommelen, kan een tarief met kwartaalindexering (veel) lager lijken dan de prijs van vandaag.

      Zo kan een tarief dat gebaseerd is op lage marktprijzen van 2 of 3 maand geleden, een betere rangschikking krijgen dan een tarief dat gebaseerd is op de hogere marktprijzen van vorige maand. Je energieverbruik zal echter aangerekend worden aan de werkelijke energieprijzen van het moment.

      Je kan het type indexering steeds op de tariefkaart voor elektriciteit en aardgas vinden. DATS 24 past een maandelijkse indexering toe om een zo correct mogelijke prijs te hanteren.

    Goed om weten: sommige vergelijkers gaan partnerships aan met leveranciers die betalen om te verschijnen in de resultaten. Daar geloven wij niet in. Je zal dus merken dat wij ontbreken op die websites.

    Waarop moet je letten bij het vergelijken?

    1. Groene of grijze stroom
    2. Variabel of vast contract
    3. Indexering bij variabel contract: maandelijks of per kwartaal
    4. Bijkomende voorwaarden: moet je betalen via domiciliering, hoe ontvang je je factuur?
    5. Is je leverancier financieel stabiel?

    Goed om weten: de prijzen van elektriciteit en gas bewegen zo sterk en snel op de internationale markt dat energieleverancirs momenteel moeilijker een actuele prijsinschatting kunnen maken. Je voorschot regelmatig een beetje aanpassen kan helpen om de eindafrekening te temperen.

    Cover van het boek ‘Een huis boordevol energie’

    Tip: Een huis boordevol energie

    Door een aantal slimme tips en tweaks toe te passen in huis kan je zonder veel moeite ook besparen op je energiefactuur. Wij bundelden al deze weetjes in ons handige boek: ‘Een huis boordevol energie’.

    Lees meer: Zo berekent DATS 24 je voorschot en Vast of variabel contract, waar zit het verschil?

    Jouw vragen, onze antwoorden

    Wat zijn de voordelen van DATS 24?
    • Gegarandeerd 100 % groene Belgische stroom.
    • 1 leverancier voor aardgas en groene stroom.
    • Je betaalt een eerlijke prijs voor je energie.
    • Je wordt klant bij een betrouwbare partner. DATS 24 maakt sinds haar oprichting in 1972 deel uit van Colruyt Group. Duurzaamheid zit gewoon in ons DNA verweven.
    • Dankzij Xtra kan je in een paar eenvoudige stappen klant worden.
    • We gaan voor een persoonlijke aanpak en zijn dagelijks telefonisch bereikbaar van 7 u. tot 20 u. (op zondag van 10 u tot 20 u.). Buiten die uren kan je ons contacteren via e-mail. We antwoorden binnen de 24 uur.
    • De winst die we maken met de verkoop van energie, investeren we onder meer in bijkomende duurzame energiebronnen.
    Waarom bieden jullie niet de laagste prijs aan?

    DATS 24 stelt één eenvoudig, variabel contract voor dat gebaseerd is op een maandelijkse indexering. Daardoor ligt het resultaat van je simulatie het dichtst bij de meest recente marktprijzen. Dat is de beste garantie die we je kunnen geven voor een zo correct mogelijke inschatting van je voorschotbedrag. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de eerlijkste manier is om je voorschot te berekenen.

    Andere leveranciers gebruiken andere methodes en andere parameters bij de berekening van het voorschotbedrag (bvb. kwartaalindexering), waardoor zij een ander voorschotbedrag voorstellen. Het is pas bij de afrekening (na ongeveer een jaar) dat je weet welke de meest correcte schatting geweest is.

    Hoe vergelijk ik de verschillende aanbieders en contracten op de markt?

    Je gebruikt daarvoor best een prijsvergelijker waarin je op basis van je verbruiksgegevens een overzicht krijgt van het aanbod. Dan kies je op basis van jouw voorkeuren het contract dat het best bij je past.

    Wanneer je vergelijkt, zijn er enkele zaken waarop je best let. Zo is bij variabele tarieven het type index van belang (maandelijks of per kwartaal), is het goed om stil te staan bij eventuele bijkomende voorwaarden van de leverancier (bv. domiciliëring, voorafbetaling, exclusief digitale communicatie) en informeer je je best vooraf over de financiële stabiliteit van de leverancier.

    Hoe vind ik het beste tarief voor gas en elektriciteit? En tegelijkertijd: wie kies ik als ik niet alleen prijs maar ook zekerheid belangrijk vind?

    De prijs is één manier om energieleveranciers te selecteren, maar er zijn ook andere benaderingen. Duurzaamheid of de stabiliteit van de leverancier kunnen factoren zijn.

    Is prijs voor jou het belangrijkste, consulteer dan een online prijsvergelijking. Wanneer je vergelijkt, zijn er enkele zaken waar je best op let. Zo is bij variabele tarieven het type index van belang (maandelijks of per kwartaal), is het goed om stil te staan bij eventuele bijkomende voorwaarden van de leverancier en informeer je je best vooraf over de financiële stabiliteit van de leverancier.

    Weegt duurzaamheid voor jou het meest door? Ga dan voor een leverancier die alleen groene stroom levert, bij voorkeur Belgisch van oorsprong (korte keten). Als het even kan, kies je ook voor groene stroom geproduceerd door zonnepanelen of offshore windparken (geen geluidsoverlast, geen belemmering van het zicht). Door je keuze voor groene stroom zorg je er mee voor dat onze gezamenlijke afhankelijkheid van grijze energiebronnen vermindert. Op vreg.be kan je controleren waar de stroom van jouw leverancier vandaan komt (herkomstvergelijker) en hoe groen hij is (groencheck).

    Wil je een energiepartner bij wie je ook op lange termijn terecht kan en zoek je dus naar een stabiele leverancier? Kies dan een bedrijf met een goede financiële reputatie dat aan risiciospreiding doet. Bijvoorbeeld door actief te zijn in verschillende stappen van de productieketen of in verschillende sectoren.

    Wat zijn jullie tarieven?

    Je kan onze tariefkaarten terugvinden via deze links: Elektriciteit Groen Variabel tarief en Aardgas Variabel tarief.

    Wil je klant worden? Doe dan een simulatie! Om meer te weten te komen over je voorschot, kan je altijd het artikel ‘Hoe wordt je voorschot berekend?’ lezen op onze blog.