DATS 24 biedt je de transparantie die je verwacht van een betrouwbare energieleverancier. Daarom hechten we veel belang aan correcte informatie, zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Twijfel je nog tussen een vast en een variabel tarief? We helpen je graag, zodat je altijd kiest voor de energieformule die perfect bij je past.

 • Een vast energiecontract

  Bij een vast elektriciteits- of aardgascontract zal de prijs die je betaalt per kilowattuur (kWh) tijdens de looptijd van het contract niet veranderen. Je gaat voor stabiliteit, want je betaalt een gegarandeerde vaste prijs voor je energie, los van mogelijke schommelingen op de energiemarkt. Tegelijk houdt een vast tarief ook de nodige risico’s in die hun weerslag kunnen hebben op je factuur.

  Kenmerken van een vast tarief
  1. Veiligheid en zekerheid
  2. Een vaste prijs tijdens de looptijd van je contract
  3. Onverwachte prijsstijgingen hebben geen effect op je contract, maar je mist ook elke prijsdaling op de energiemarkt
  4. Bij een vast contract hoort vaak een risicopremie

   

   

  Een variabel tarief

  Met een variabel energiecontract zal de prijs per kilowattuur die je betaalt maandelijks of driemaandelijks geïndexeerd worden. Zo’n tarief benadert de werkelijke marktprijzen zo dicht mogelijk. Door te kiezen voor variabel, kan je dus snel profiteren van een verlaagd tarief van zodra de energieprijzen op de groothandelsmarkt dalen. Wanneer de prijzen stijgen, gebeurt logischerwijze het omgekeerde.

  Kenmerken van een variabel tarief
  1. De prijs evolueert automatisch, stijgend of dalend
  2. Je hoeft de markt niet van nabij op te volgen
  3. Je krijgt meteen interessante kortingen van zodra de marktprijs daalt

  Bereken mijn beste prijs

   

   

  Waarom geloven we dat een variabel tarief de juiste keuze is?

  Wanneer de energiemarkt onder druk staat, kost een vast contract meer dan nodig is omdat je de volledige looptijd van het contract hetzelfde bedrag betaalt. Tegelijk lijkt een variabel contract even riskant door (tijdelijke) hoge prijzen.

  Gelukkig is er volgens energie-experten momenteel een dalende trend merkbaar op de energiemarkt. Op lange termijn komt een variabel contract dus voordeliger uit. En niet vergeten: de huidige energieprijs is te wijten aan uitzonderlijke omstandigheden (gastekort, grotere vraag naar energie na de lockdown, enz.).

  Lees meer: Hoe wordt je voorschot berekend?

   

   

  Jouw vragen, onze antwoorden

  Wat zijn de voordelen van DATS 24?
  • Gegarandeerd 100 % groene Belgische stroom.
  • 1 leverancier voor aardgas en groene stroom.
  • Je betaalt een eerlijke prijs voor je energie.
  • Je wordt klant bij een betrouwbare partner. DATS 24 maakt sinds haar oprichting in 1972 deel uit van Colruyt Group. Duurzaamheid zit gewoon in ons DNA verweven.
  • Dankzij Xtra kan je in een paar eenvoudige stappen klant worden.
  • We gaan voor een persoonlijke aanpak en zijn dagelijks telefonisch bereikbaar van 7 u. tot 20 u. (op zondag van 10 u tot 20 u.). Buiten die uren kan je ons contacteren via e-mail. We antwoorden binnen de 24 uur.
  • De winst die we maken met de verkoop van energie, investeren we onder meer in bijkomende duurzame energiebronnen.
  DATS 24 produceert zelf energie. Waarom bepalen jullie zelf je prijs niet?

  Doordat we, net als alle andere producenten, onze geproduceerde elektriciteit op het net plaatsen, maken we deel uit van de elektriciteitsmarkt. De wet van vraag en aanbod bepaalt de prijs van de stroom die DATS 24 produceert.

  Hoe wordt de prijs van elektriciteit bepaald?

  Op de elektriciteitsmarkt wordt de uurprijs bepaald door eerst de goedkoopste productiemiddelen in te zetten. Hernieuwbare energie eerst, dan nucleaire energie en tenslotte aardgas. Het laatste productiemiddel dat nodig is om aan de vraag te voldoen, bepaalt de elektriciteitsprijs voor dat uur. Als enkel hernieuwbare energiebronnen volstaan voor de volledige elektriciteitsvraag op dat ogenblik, dan is de elektriciteitsprijs heel laag. De prijs stijgt als we daarnaast ook een beroep moeten doen op nucleaire energie en aardgas. Op de elektriciteitsmarkt wordt er dus voor elk uur van de dag een andere prijs vastgelegd, afhankelijk van de elektriciteitsvraag en het aanbod van dat uur.

  Zo bepaalt de wet van vraag en aanbod de prijs van de stroom die DATS 24 produceert. Conclusie: hoe meer mensen kiezen voor groene stroom, hoe goedkoper je energie wordt.

  Waarom bieden jullie niet de laagste prijs aan?

  DATS 24 stelt één eenvoudig, variabel contract voor dat gebaseerd is op een maandelijkse indexering. Daardoor ligt het resultaat van je simulatie het dichtst bij de meest recente marktprijzen. Dat is de beste garantie die we je kunnen geven voor een zo correct mogelijke inschatting van je voorschotbedrag. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de eerlijkste manier is om je voorschot te berekenen.

  Andere leveranciers gebruiken andere methodes en andere parameters bij de berekening van het voorschotbedrag (bvb. kwartaalindexering), waardoor zij een ander voorschotbedrag voorstellen. Het is pas bij de afrekening (na ongeveer een jaar) dat je weet welke de meest correcte schatting geweest is.

  Wat is de beste keuze: vast of variabel

  Je kiest voor een vast tarief als je zekerheid wil. Dit impliceert dat je je tarief regelmatig opvolgt en dus actief omgaat met je energiecontract. Als de marktprijzen dalen, moet je namelijk actie ondernemen om van die daling te kunnen meegenieten. Als je het risico op een prijsstijging wil beperken, ga je voor vast.

  Je kiest voor een variabel tarief als je niet van plan bent om je contract voortdurend in de gaten te houden en bereid bent om mee te surfen op de marktbewegingen: je geniet meteen van prijsdalingen en ervaart ook sneller de prijsstijgingen.

  Bestaat er een vast tarief bij DATS 24?

  DATS 24 biedt vandaag één eenvoudige formule aan: een variabel tarief voor aardgas en/of 100 % groene stroom. Dit doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat dat op dit moment de verstandigste formule is voor onze klanten. De prijzen zijn momenteel zeer hoog op de energiemarkten. Bij vaste tarieven zou je aan die hoge prijzen vasthangen. Als we in de toekomst een vast tarief aanbieden, kan je naar dat tarief overstappen zonder bijkomende kosten.

  Wat zijn jullie tarieven?

  Je kan onze tariefkaarten terugvinden via deze links:

  Wil je klant worden? Doe dan een simulatie! Om meer te weten te komen over je voorschot, kan je altijd het artikel ‘Hoe wordt je voorschot berekend?’ lezen op onze blog.