Er wordt heel wat gecommuniceerd over het voorschotbedrag op gas en elektriciteit. Bij DATS 24 baseren we onze berekening telkens op de actuele energieprijzen met vooruitzicht op het jaar. No-nonsense, transparant en eerlijk. Hoe we je voorschot berekenen, vertellen we je hier graag.
-
Hoe berekent DATS 24 mijn voorschot?
Ben je al langer klant? Bij je afrekeningsfactuur herberekenen we je voorschotbedrag jaarlijks op basis van de actuele energieprijzen, je geschatte jaarlijkse verbruik en je verbruiksprofiel dat ons wordt meegedeeld door je netbeheerder.
Net klant geworden? Dan baseren we je voorschot altijd op het verbruik dat je ingaf tijdens je registratie. Zijn die cijfers niet bekend, dan maken we een inschatting op basis van je gezinssamenstelling en woonsituatie. Woon je bijvoorbeeld in een nieuwbouw, dan houden we daar zeker rekening mee.
Wil je klant worden en twijfel je over je energieconsumptie? Voer dan de energiesimulatie uit!
Je verbruiksvolume is het startpunt om je jaarlijkse afrekening – en dus je maandelijkse voorschot – correct in te schatten. Hou hier rekening mee:
- Als je werkelijke energieverbruik hoger of lager is dan het verbruik dat je opgaf bij je inschrijving, heeft dat een invloed op je jaarafrekening.
- Netbeheerders passen hun tarieven jaarlijks aan, waardoor onze inschatting kan afwijken van het werkelijke toegepaste tarief.
We verspreiden je jaarlijkse kosten netjes over twaalf maanden. Zo betaal je iedere maand een vast bedrag en benadert de eindafrekening onze inschatting zo dicht mogelijk.
Waar gaat mijn voorschot naartoe?
Je hebt energie nodig om het licht te laten branden en je huis te verwarmen. Daar betaal je een energieprijs voor, die bestaat uit 3 elementen; de nettarieven, de heffingen en tenslotte de energiekost.
Je netbeheerder rekent nettarieven aan om energie tot bij jou thuis te krijgen. DATS 24 neemt die nettarieven op in je voorschotfactuur en stort die integraal door naar je netbeheerder.
De federale en de Vlaamse overheid heffen verschillende belastingen op je energie; de federale accijns, de energiebijdrage, en de bijdrage aan het energiefonds. Ook hier hetzelfde verhaal: DATS 24 verrekent die bijdrages in je factuur en stort die automatisch door aan de overheid.
De energiekost is het deel van je factuur dat we aanwenden om je een stabiele energievoorziening te garanderen en onze diensten uit te breiden. Verder investeren we in 100 % groene, Belgische energiebronnen. Zo verminderen we stap voor stap onze afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energie en maken jij en wij samen de groene toekomst.
Het prosumententarief is enkel van toepassing als je zonnepanelen en een terugdraaiende teller hebt. Al deze kosten worden via DATS 24 verrekend samen met de verplichte 21 % btw.
Berekening van je effectieve afrekening voor elektriciteit.
- 70 %: de kost van de elektriciteit zelf
- 12 %: netbeheerkosten (distributie- en transportkosten)
- 12 %: heffingen en taksen
- 6 %: btw
Berekening van je effectieve afrekening voor aardgas.
- 86 %: de kost van de aardgas zelf
- 7 %: netbeheerkosten (distributie- en transportkosten)
- 1 %: heffingen en taksen
- 6 %: btw
(bron: creg.be, juni 2022)
Jouw vragen, onze antwoorden
Wat zijn de voordelen van DATS 24?
- Gegarandeerd 100 % groene Belgische stroom.
- 1 leverancier voor aardgas en groene stroom.
- Je betaalt een eerlijke prijs voor je energie.
- Je wordt klant bij een betrouwbare partner. DATS 24 maakt sinds haar oprichting in 1972 deel uit van Colruyt Group. Duurzaamheid zit gewoon in ons DNA verweven.
- Dankzij Xtra kan je in een paar eenvoudige stappen klant worden.
- We gaan voor een persoonlijke aanpak en zijn dagelijks telefonisch bereikbaar van 7 u. tot 20 u. (op zondag van 10 u tot 20 u.). Buiten die uren kan je ons contacteren via e-mail. We antwoorden binnen de 24 uur.
- De winst die we maken met de verkoop van energie, investeren we onder meer in bijkomende duurzame energiebronnen.
Mag DATS 24 mijn voorschot zomaar aanpassen zonder me te verwittigen?
Wees gerust, we zullen je altijd op voorhand verwittigen. Als klant heb je het recht om niet in te gaan op ons voorstel en je voorschot opnieuw aan te passen in je Xtra-profiel op dats24.be. Tegelijk zijn we verplicht om je voorschot zo goed mogelijk af te stemmen op de gangbare marktprijzen, zodat je eindafrekening zo laag mogelijk blijft. Dit doen we typisch vlak na je inschrijving of na een eindafrekening waar we een nieuwe inschatting krijgen van je verbruik door de netbeheerder.
Zijn goedkopere energieaanbieders per definitie beter?
DATS 24 stelt één eenvoudig contract voor dat gebaseerd is op toekomstige marktprijzen aangeleverd door de regulatoren. Dat is de eerlijkste manier om je voorschot te berekenen en de beste garantie voor een zo correct mogelijke inschatting.
Kan ik zonder energie vallen tijdens een overstap?
Je blijft onafgebroken energie ontvangen want we leveren via het nationale elektriciteitsnet. Het grote verschil is dat je bij DATS 24 je energie van een lokale energiebron afneemt en dus precies weet waar je duurzame energie vandaan komt.
Kan ik mijn voorschotbedrag aanpassen?
Dat kan heel eenvoudig in je Xtra-profiel bovenaan rechts op dats24.be via de rubriek ‘Betaalinstellingen energie’ en daarna ‘Pas voorschotbedrag aan’.