Je eigen uitstootvrije energiebron waardoor je je energiefactuur aanzienlijk verlaagt? Prachtig! Maar is zonnepanelen plaatsen nog interessant? Wij leggen uit waarom wel.

  1. Goed voor het milieu: je stoot veel minder CO2 uit.
  2. Lief voor je portemonnee: je energiefactuur daalt aanzienlijk.
  3. Je bent minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen en je investering betaalt zichzelf terug in enkele jaren tijd.
  4. Zonnepanelen hebben een lange levensduur: ze gaan tot 25 jaar mee.
  5. Je woning stijgt in waarde. Potentiële kopers zijn bereid meer te betalen voor een woning met zonnepanelen!
  6. Ze zijn makkelijk te onderhouden.
  7. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je 6 % in plaats van 21 % btw op je zonnepanelen.
  8. Voor de overtollige stroom die je terug op het net plaatst, word je vergoed.
  9. Je kan de overtollige energie ook delen met je buren, vrienden of familie, als jullie beiden ook een digitale meter hebben. Op dit moment moet je daarvoor bij dezelfde energieleverancier zitten, vanaf januari 2023 niet meer.

  Goed om weten: zonnepanelen stoppen niet met werken als het bewolkt is! Sterker nog: door de reflectie kan de piekproductie bij een bewolkte hemel een pak hoger liggen dan bij helder weer.

   

   

  Steun en premies voor zonnepanelen in Vlaanderen

  De steunmaatregelen voor zonnepanelen werden de voorbije jaren omgevormd. De afschaffing van het prosumententarief en de terugdraaiende teller roept vragen op rond rendabiliteit. Toch kan je - naast het feit dat je energie je helemaal niks kost - nog altijd beroep doen op een aantal voordelen en premies:

   

  •  
   Ter compensatie van de afschaffing van de terugdraaiende teller voerde de Vlaamse overheid in 2021 een investeringspremie in die je retroactief kan aanvragen.

  Om te genieten van deze premie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De installatie gebeurde tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020
  • Je bouwaanvraag dateert van voor 2014
  • Je plaatste een kleine installatie, met een omvormervermogen tot 10 kVa
  • De zonnepanelen werden geplaatst door een erkend installateur
  • Je doet je aanvraag bij netbeheerder Fluvius

   

  •  
   Plaats je nieuwe zonnepanelen? Dan heb je recht op een éénmalige premie van max. 1.500 euro of 1.800 euro voor een beschermde afnemer.

  Hieraan moet je o.a. voldoen:

  • Je zonnepanelen werden in dienst genomen vanaf 1/1/2021
  • Er is een digitale meter aanwezig
  • Je plaatst een kleine installatie, met een omvormervermogen tot 10 kVa
  • Een erkende installateur plaatst de zonnepanelen op je dak
  • Ook deze premie vraag je aan via je netbeheerder

   

  In sommige gevallen kan je ook renteloos lenen bij de Vlaamse overheid om je woning te voorzien van zonnepanelen. En iedereen kan participeren in hernieuwbare energie op lokaal niveau.

  Belangrijk om weten: Momenteel is DATS 24 niet actief in Brussel. In de hoofdstad geniet je van andere voordelen als je zonnepanelen plaatst, zoals groenestroomcertificaten. Daarnaast kan je een “Groene Lening” aanvragen om ze te laten plaatsen. Bekijk ook de situatie in Wallonië.

   

   

  Gunstig tarief voor jouw groene stroom

  Sinds 1 maart 2021 geniet je als (nieuwe) eigenaar van zonnepanelen met digitale meter niet langer van de terugdraaiende teller. Gelukkig heb je wel recht op een vergoeding voor alle overtollige stroom die je terug op het net zet: het injectietarief.

   

  Hoeveel dit tarief bedraagt, wordt maandelijks berekend op basis van de spotprijs. Je vindt deze informatie terug op onze tariefkaarten.

  Bekijk onze tariefkaarten

   

   

  Combineer deze mooie vergoeding met je eigen propere, kosteloze energie en dan kan je enkel concluderen: ja, zonnepanelen zijn nog steeds interessant!

  Bereken jouw beste prijs