2004. 15 studenten van de KULeuven zetten hun studies burgerlijk en industrieel ingenieur op pauze om een zonnewagen te bouwen. Het doel: met de Umicar One deelnemen aan de World Solar Challenge 2005 in Australië, een loodzware race van meer dan 3000 kilometer. Het team finisht meteen als tiende op 22 deelnemers. 15 jaar, 8 races en een handvol podiumplaatsen later staat haar opvolger BluePoint Atlas klaar om hoog te scoren tijdens de Solar Challenge Morocco. De lat ligt hoog want het Agoria Solar Team is regerend Europees én wereldkampioen. Teamlid Ruben Holsbeekx geeft tekst en uitleg.
-
-
Bij het Agoria Solar Team draait alles om de ervaring. De BluePoint Atlas is het visitekaartje van de studenten die het team gehaald hebben. De plaatsen zijn beperkt: er waren deze keer amper 20 plaatsen voor 85 sollicitanten. Stuk voor stuk getalenteerde studenten die zichzelf op deze manier uitdagen, iets knotsgeks ondernemen en tegelijk alles uit hun studententijd halen.
-
Intensief testen
De BluePoint Atlas is intensief getest in België, onder andere op de testterreinen van Ford in Lommel. De zonnewagen kon er ongestoord duizenden kilometers afmalen en zo zijn betrouwbaarheid bewijzen. Een zware periode voor het team. “We moesten telkens om 3.30 u. vertrekken in Leuven om zeker de eerste ochtendzon mee te pikken in Lommel. We stopten pas wanneer de zon weer achter de horizon was verdwenen. Verder testten we ook op het circuit van Spa-Francorchamps, onder begeleiding van de rallypiloot Bert Longin. Hij leerde ons onder andere hoe we bochten zo efficiënt mogelijk aansnijden.”
-
-
Gelukkig hoefden we het niet altijd zo ver te zoeken. In Leuven reden we De Wijnpers op, een stevige beklimming met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 8 %. Het Australische parcours was 15 jaar lang zo plat als een vijg, Marokko wordt met 10.000 hoogtemeters een ander paar mouwen.
-
Terug naar de tekentafels
Met de BluePoint Atlas slaat het team letterlijk en figuurlijk een nieuwe weg in. Niet alleen de race gaat door op een ander continent, ook de zonnewagen is grondig herbekeken. De catamaranvorm van de BluePoint heeft plaats gemaakt voor een bulletvorm, wat minder weerstand oplevert. De zonnewagen is een driewieler geworden, met twee wielen vooraan voor meer stabiliteit. “Wat wel blijft, is het totale gebrek aan comfort. Onze drie piloten moeten bijvoorbeeld niet rekenen op airco onderweg, ook al racen ze in de woestijn. Sorry guys.”
De grootste nieuwigheid bevindt zich echter in het hart van de wagen. De BluePoint Atlas haalt een topsnelheid van 150 km/u en een piekvermogen van 98 %. Efficiënter dan een Tesla, die 94 % scoort, en al helemaal dan een klassieke verbrandingsmotor die niet verder dan 50 % geraakt. Allemaal dankzij een zelfontworpen motorblok. “We zijn erin geslaagd om het warmteverlies van de motor met 2 % te reduceren. Dat lijkt niet veel, maar voor ons telt elke kilowatt. Hoe efficiënter hoe beter, daar doen we het voor.”
-
-
Met de zegen van Suzanne
Maar eerst de huidige race in Marokko. Drie piloten racen afwisselend 2 uur aan één stuk om 2500 kilometer later te finishen. De Sahara en het Atlasgebergte lonken. “Daarom zijn we zo vroeg naar Marokko afgereisd, om te wennen aan het klimaat. Da’s nog een heel avontuur geweest. Het materiaal vertrok op 21 september per vrachtwagen. In Marokko konden we de onderdelen van de wagen niet per vorklift naar de werkplaats verplaatsen omdat de wegen er zo slecht bijliggen. De laatste 300 meter hebben we onderdeel per onderdeel met paard en kar moeten verslepen. Het verleden kwam de toekomst te hulp.”
-
Suzanne is helemaal klaar voor een topprestatie. “Bedoel je de bijnaam van het motorblok van de BluePoint Atlas of onze Leuvense buurvrouw? Ze is onze grootste fan, we moesten de motor wel naar haar vermelden. Plus: wanneer we pizza’s bestelden, werden die vaak bij Suzanne geleverd, maar ze bracht ze altijd netjes tot bij ons. Dus sorry voor al die koeriers, Suzanne.”
Volg het Agoria Solar Team in Marokko:
-
Samen voor één doel
Op de mouwen van de teamleden prijkt het logo van DATS 24. Geen toeval voor Maarten van Houdenhove van DATS 24. “DATS 24 en Solar Team hebben heel wat gemeen. De drive om steeds beter te doen bijvoorbeeld, om grenzen te verleggen op vlak van duurzaamheid en propere mobiliteit. Het Agoria Solar Team is een enthousiaste en gemotiveerde groep mensen die door het delen van expertise, vakmanschap, enthousiasme en creativiteit hun gezamenlijke missie nastreven: de beste zonnewagen ooit bouwen. Op dezelfde manier streven alle collega's binnen DATS 24 ernaar om duurzame mobiliteit en energie voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken.”
-
Die samenwerking krijgt nog een extra dimensie tijdens de Solar Olympiade. Tijdens deze wedstrijd dagen het Solar Team en Colruyt Group Technics scholieren uit om creatief aan de slag te gaan met zonne-energie. “Techniek groeit aan belang en ook de digitalisering zet zich verder door,” weet Bart Bosmans van Colruyt Group Technics. “Technisch goed opgeleide jongeren spelen later een belangrijke rol in ons bedrijf én in de maatschappij. Vandaar dat onze steun aan de Solar Olympiade een logische stap is.”