Aardgas of CNG (Compressed Natural Gas) maakt intussen een vast deel uit van de dagelijkse mobiliteit in ons land. Binnen aardgas wordt nog een onderscheid gemaakt tussen laagcalorisch en hoogcalorisch aardgas, ofwel voor je wagen: CNG L-gas en CNG H-gas.

Wat is CNG-H en welk voordeel heb jij erbij?

 • Tegen 2030 heel België op hoogcalorisch CNG
 • Gemiddeld 15 % meer autonomie met CNG-H
 • CNG-wagens rijden op hoogcalorisch & laagcalorisch aardgas
 • Jouw distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas, verdeelt tot nu toe beide types gas in vast bepaalde regio's in België. Ook in de DATS 24-tankstations in die regio's. In onze stationzoeker vind je steeds de calorische waarde van de CNG in jouw DATS 24-tankstation.

  Bekijk op gasverandert.be in welke regio jij zit.

  Laagcalorisch aardgas verdwijnt tegen 2030 echter van het toneel. Daarom bereidt je distributienetbeheerder de volledige overstap naar hoogcalorisch aardgas en dus CNG-H nu al voor. En dat is in jouw voordeel.

 • Wat is CNG-H?

  CNG-H wordt ontgonnen in onder andere Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Algerije. Via de haven van Zeebrugge bezorgt Fluxys het hoogcalorische aardgas in het Belgische ondergrondse hogedruknetwerk, waarna de distributienetbeheerder het onder lagere druk verder verdeelt naar bedrijven, particulieren en tankstations. De hogere caloriewaarde betekent dat je tot gemiddeld 15 % meer autonomie hebt met dezelfde hoeveelheid CNG in je wagen. Het verschil in prijs weerspiegelt dat verschil in autonomie.

  Je wagen is trouwens voorzien om op beide types CNG te rijden (ook op onder andere biogas en synthetisch gas). Of dit nu in België, Frankrijk, Nederland, Duitsland of Italië is. Geen zorgen dus wanneer jouw regio overstapt naar hoogcalorisch aardgas.

  Heeft mijn DATS 24 al CNG-H?

  Waar Fluvius de overstap maakt naar hoogcalorisch aardgas, bieden wij natuurlijk ook CNG-H aan voortaan. Dat is vandaag al het geval in Dilbeek, Grimbergen, Machelen en Sint-Joris-Winge. We duiden dit ook aan de pomp zelf aan.

  Wil je de calorische waarde voor CNG per DATS 24-tankstation ontdekken?

  Ontdek het in de stationzoeker

 • Groter bereik met CNG-H