Overschakelen naar elektrisch? Dan denk je misschien ook al aan je eerste lange autovakantie. Wij geven je enkele vrijblijvende tips mee om je reis zo aangenaam mogelijk te maken.

 • 1. Plan je reis in etappes

  Per dag 700 km rijden? Dan moet je met een rijbereik van 300 km 3 keer laden. Ga dus na of je tussenstops en hotel over een laadstation of laadpunt beschikken en plan je reis in etappes. Zo heb je meteen ook een goed beeld van je laadkosten onderweg.

  Als het snel moet gaan, kies dan voor laden aan een snellader. Dan is je wagen 30 tot 45 minuten later alweer vertrekkensklaar. Ideaal te combineren met een koffiebreak of lunchpauze.

  2. Vertrek met twee laadpassen

  Met je DATS 24-laadpas kan je op dit moment terecht bij meer dan 206.000 laadpunten in Europa, en ons buitenlandse netwerk blijft uitbreiden. Momenteel is de dekking heel goed tot redelijk in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië en Engeland.

  Twijfel je? Dan is een tweede (tijdelijke) internationale laadpas een goed idee. Deze vraag je tot drie weken voor vertrek aan. Bekijk op voorhand welke het meeste geschikt is voor jouw bestemming.

  Alles over je DATS 24-laadpas

  3. Gebruik de juiste online (en offline) tools

  Hier vind je een overzicht van al onze Europese laadpunten, en ook in de Google Play Store en App Store zijn er apps waarin je alle laadpunten kan zien.

  Vergeet trouwens ook je “offline” tools niet en voorzie voldoende stekkers. Ook zo verhoog je het aantal laadpunten waar je terechtkan.

  Vorig jaar maakten we voor de eerste keer een roadtrip naar Schotland met een nieuwe elektrische wagen, en dat vonden we best spannend. We moesten vooral onze mindset aanpassen. In plaats van altijd te zoeken naar snelladers, bekeken we eerst hoeveel lange trips we gingen maken met ons hotel als uitvalsbasis. Vaak kwamen we toe met een trage laadpaal aan het hotel of bed and breakfast.

  Dimitri De PetterDATS 24

  4. Pas je (rij)stijl aan

  Je hoeft je eindbestemming niet in recordtempo te bereiken. Hou het bij 110 km/u. Zo kan je nog altijd vlotjes voorbij het vrachtvervoer, maar stijgt je verbruik niet te snel. Ook dit helpt:

  1. Zet je airco niet té koud, dat verlaagt je bereik. Als je over een warmtepomp beschikt, ligt de impact iets lager.
  2. Test op voorhand snelladen en je extra laadpas (met of zonder abonnement) uit. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan.
  3. Een elektrische auto mét fietsenrek en bagage verbruikt heel wat meer dan zonder. Hou hier zeker rekening mee.

  Meer ecodrivingtips voor jou