Elektrisch rijden raakt stilaan ingeburgerd. Deze wagens zijn duurzamer en goedkoper in onderhoud dan benzine- en dieselwagens. Overweeg jij de overstap? Wij zetten graag alles rond elektrisch rijden voor jou op een rijtje.

 • De voordelen van elektrisch rijden

  1. Geen CO₂-uitstoot
  2. Fiscaal voordelig
  3. Onderhoudsvriendelijk
  4. Batterij gaat 8 tot 10 jaar mee
  5. Stil en geruisloos
  6. ‘One pedal driving’: comfortabeler en ergonomischer
 • Hoe werkt zo’n wagen?

  Momenteel zijn er drie verschillende types elektrische wagens op de markt; hybride, plug-in hybride en volledig elektrisch. Een elektrische wagen wordt aangedreven door een elektromotor en krijgt z’n energie door de oplaadbare batterijen die in de wagen zijn geïnstalleerd. Hierdoor hebben elektrische wagens vaak aerodynamische velgen en geen uitlaat en luchtinlaat. Wanneer je laadt met 100 % groene stroom, rij je bovendien 100 % groen.

  Lees meer

 • Hoeveel kost opladen bij DATS 24?

  Met je DATS 24-laadpas laad je voor € 0,45/kWh aan de DATS 24-laadpalen (max. 22 kW) en € 0,65/kWh aan de DATS 24-snelladers (hoger dan 22 kW). Laad je met je DATS 24-laadpas bij een andere aanbieder, dan vind je de toegepaste prijzen (incl. roamingkost) op ons Laadpas Platform.

  Daarnaast vragen we bij hernieuwing van bestaande contracten en voor nieuwe contracten een abonnementskost van € 1,99 per maand . Dit bedrag betaal je jaarlijks in één keer bij het vernieuwen of afsluiten van je abonnement.

  Ontdek alle voordelen van de DATS 24-laadpas

  Snel uitbreidend netwerk

  Om ervoor te zorgen dat iedereen groener de baan op kan, breiden we ons laadpalennetwerk constant uit. De komende maanden zullen er meer dan honderd laadpalen geplaatst worden op parkings van Colruyt Group-winkels (Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bio-Planet en DreamLand). Zo kan jij je batterij opladen terwijl je boodschappen doet. Handig, want je bent er toch al. Zo hoef je geen extra verplaatsing te maken en spaar je heel wat tijd uit.

  DATS 24-laadpalen

  1. 2 laadpunten per laadpaal
  2. Geschikt voor plug-inhybrides en elektrische wagens
  3. Opladen via DATS 24-laadpas bij 9 op 10 Belgische laadpunten
  4. Groeiend netwerk van laadpunten én snelladers
 • Veelgestelde vragen

  Hoe ver kan ik rijden met een volle batterij?

  Met een volledig elektrische wagen kan je gemiddeld zo’n 100 tot meer dan 450 km rijden, afhankelijk van het model en het vermogen van je batterij. Een luxe Tesla haalt vlotjes 500 km, met een toegankelijkere Hyundai Kona rij je er 400. En goed nieuws: de actieradius van de wagens zal de komende jaren alleen nog maar groter worden. Maak je je toch zorgen over (langere) reizen met een elektrische wagen? Dan geven wij je graag enkele tips.

  Kan ik met mijn laadpas van DATS 24 alleen bij de winkels van Colruyt Group terecht?

  Met je DATS 24-laadpas kan je terecht bij 9 op de 10 laadpunten (waaronder Allego, Blue Corner, MobilityPlus, Fastned en IONITY) in België. Tegen 2025 verwachten we dat er meer dan 30.000 (semi-)publieke laadpunten ter beschikking zullen zijn, tegen 2030 meer dan 100.000.

  Ik weet maar enkele laadpalen staan. Wordt dit netwerk uitgebreid?

  Ja, we breiden ons netwerk volop uit. Alle nieuwe en gerenoveerde winkels van Colruyt Group werden intussen voorzien van een of meerdere laadpalen. Op termijn zullen alle winkels laadpunten ter beschikking hebben.

  Staat er een laadpaal in je buurt? Check het hier.

  Kan ik thuis een laadpaal installeren?

  Een laadpaal thuis is enkel interessant als je een volledig elektrische wagen hebt. En zelfs dan hangt het af van hoeveel kilometers je dagelijks aflegt. Rij je dagelijks minder dan 100 km? Dan kan je thuis prima aan het stopcontact opladen. Doe je er mee dan 100? Dan moet je een zogenaamde driefasige laadpaal laten installeren om comfortabel thuis te laden. Momenteel plaatst DATS 24 nog geen laadpalen thuis, maar dit is zeker een piste die we volop onderzoeken.

  Hoelang duurt een laadbeurt?

  Je laadsnelheid kan je berekenen door het vermogen van je batterij (uitgedrukt in kW) te delen door het vermogen van de AC-lader. Hoelang een laadbeurt duurt hangt dus af van je type wagen, type laadpaal en het beschikbare vermogen van deze laadpaal. Een volledige laadbeurt aan een van onze laadpunten (met een maximum vermogen van 22 kW) zal tussen de 1 tot 4 uur duren, afhankelijk van je wagen. We raden je dus aan deze informatie na te vragen bij je vertrouwde dealer wanneer je je wagen gaat uitproberen.

  Je vraagt deze informatie het beste aan bij je dealer of bij het wagenmerk.

  Is een elektrisch wagen niet veel duurder dan een hybride, diesel of benzine?

  Een elektrische wagen is duurder in aankoop, maar goedkoper in verbruik en onderhoud. Ze zijn ook vrijgesteld van jaarlijkse verkeersbelasting én de inverkeerstelling. We raden je dus aan om zeker rekening te houden met de ‘TCO’ – total cost of ownership. Bij een volledig elektrische wagen kom je uiteindelijk dus goedkoper uit. We verwachten trouwens dat deze voertuigen vanaf 2026 goedkoper zullen worden dan traditionele brandstofwagens (bij vergelijkbare modellen).