Een elektrische wagen is een volwaardig alternatief als je thuis kan opladen, of kan bijladen aan een laadpaal op je werk of een DATS 24-laadpaal vlakbij. Terwijl je je boodschappen doet bij Colruyt Laagste Prijzen, OKay, DreamLand … kan je je wagen laten bijladen aan de winkel. Leg je een kort woon-werktraject af en rij je vaak in de stad? Dan is een elektrische wagen echt iets voor jou.
 • Wat is rijden op elektriciteit?

  Een elektrische auto wordt aangedreven door een elektromotor in plaats van een verbrandingsmotor. De motor krijgt zijn energie door de oplaadbare batterijen die in de auto zijn geïnstalleerd. Het enige optische verschil met een andere wagen is bijgevolg het ontbreken van een uitlaat, luchtinlaat en aerodynamische velgen. Rijden op elektriciteit betekent stil en aangenaam rijden. Je kan de batterij makkelijk thuis of op het werk op- of bijladen door ze aan te sluiten op het stopcontact. Wanneer je kiest voor 100 % groene stroom (zoals je die in ons energieaanbod vindt), rij je bovendien 100 % groen.

 • Voordelen van elektrisch rijden

  1. Net als bij een wagen op waterstof draag je met een elektrische auto positief bij aan het klimaat, want hij stoot geen CO2 uit. Je helpt ook mee aan de geluidskwaliteit. Rij je elektrisch, dan rij je geruisloos.
  2. Stoppen om te tanken behoort tot het verleden. Je laadt je wagen op waar je parkeert, thuis, op het werk, bij DATS 24 terwijl je je boodschappen doet …
  3. Je hebt 1 pedaal om de auto te starten, versnellen, vertragen en stoppen ('one pedal driving'). Even wennen ten opzichte van andere wagens, maar een pak comfortabeler en ergonomischer voor je voeten.
  4. Een elektrische wagen is fiscaal voordelig en onderhoudsvriendelijk.
  5. Elektrische wagens zullen een belangrijke rol spelen in de normalisering van hernieuwbare energie. Ze kunnen letterlijk het teveel aan energie opslaan en het later terug afgeven aan je woning, het zogenoemde vehicle-to-grid systeem.
  6. Je batterij gaat 8 tot 10 jaar mee.
 • Nadelen van elektrisch rijden

  • Een elektrische wagen haalt nog niet dezelfde autonomie als andere wagens. Op dit moment is een rijbereik van 300 km de norm, fabrikanten werken hard aan het verhogen van die capaciteit.
  • De aankoopprijs ligt hoger dan voor een traditionele wagen.

  Elektrisch, hybride of plug-in hybride, wat is het verschil?

  Als je wagen voor 100 % wordt aangedreven door een elektrische motor, is het een batterij-elektrische wagen (BEV).

  Als je wagen een verbrandingsmotor én een elektrische motor heeft, waarbij de batterij kan worden opgeladen, is het een plug-in hybride (PHEV).

  Kan de batterij niet opgeladen worden aan een stopcontact maar enkel tijdens het remmen? Dan spreekt men van een (milde) hybride (HEV).

  Heb je een plug-in hybride? Dan kan je zowel gebruik maken van onze laadpas voor elektrische wagens als de betaalfunctie van je Xtra-app of –kaart om traditionele brandstof te tanken. Vraag je laadpas snel aan of activeer nu de Xtra betaalfunctie!

  Is je bedrijfswagen een pug-in hybride? In dat geval kan je ook een tankaart aanvragen, of je bankkaart activeren als tankkaart om te tanken, en een laadpas aanvragen om te laden bij DATS 24. Voordeel: je krijgt maandelijks een overzichtsfactuur van je tankbeurten in je mailbox.

 • Een groeiend netwerk van laadpunten

  De meeste mensen met een plug-in hybride auto laden hun wagen thuis op en laden ze verder bij op het werk. Wie met een batterij-elektrische wagen rijdt, gebruikt laadpunten onderweg of tijdens het boodschappen doen. Net daarom zorgen wij ervoor dat op meer en meer winkelparkings van Colruyt Laagste Prijzen, OKay, Bio-Planet … laadpalen beschikbaar zijn. We hebben in 2 tankstations ook al snelladers geïnstalleerd (Halle en Haasrode). Daarmee laad je je wagen volledig op in 30 minuten.