Colruyt Group ziet veel potentieel in waterstof als alternatieve, duurzame brandstof voor voertuigen. Het is dan ook van groot belang dat de groep samen met DATS 24 nu al ervaring opdoet met een innovatief openbaar waterstoftankstation.

  • Eerste volledig geïntegreerde tankstation met waterstof in Europa
  • Deel van het Vlaams-Nederlandse samenwerkingsproject Waterstof 2.0
  • 100 % groene, lokaal geproduceerde waterstof
  • Voor iedereen beschikbaar

    In het DATS 24-station van Halle (Dassenveld) kan u voortaan terecht voor alle klassieke en alternatieve brandstoffen. Waaronder dus ook 100 % groene waterstof, lokaal geproduceerd met de groene stroom van onze eigen windturbines.

    DATS 24 is binnen het project Waterstofregio 2.0 verantwoordelijk voor de verdeling van de waterstof. Dit betekent dat DATS 24 de investering in de tankzuil (het vulpunt) zal dragen.

  • We ontvingen intussen de definitieve vergunning voor de bouw van een nieuw waterstoftankstation in Antwerpen (Wilrijk). De bestellingen voor de infrastructuur gaan binnenkort de deur uit. De volgende maanden werken we samen met ISVAG ook de elektrische aansluiting technisch verder uit.

    Door de definitieve vergunning kunnen we nu actief zoeken naar nog meer klanten voor waterstofwagens, naast de bevestiging van een aantal gebruikers. Samen met Stad Antwerpen werken we ook verder aan de introductie van 2 vuilniswagens op waterstof.

  • Groene waterstof produceren

    Op het distributiecentrum Dassenveld in Halle produceert de groep al sinds 2012 zelf waterstof. Het gaat om 100 % groene waterstof, die we produceren met hernieuwbare energie afkomstig van de windturbines en zonnepanelen van energieproducent Eoly. Deze staan bovendien op de site zelf. Kortom, op die manier pakken we bovenop fijn stof ook het CO2-probleem aan.

  • Grote vakkenis

    Daarnaast heeft Colruyt Group binnen het project Waterstofregio Vlaanderen-Nederland al geïnvesteerd in testprogramma's met onder meer de eerste heftrucks op waterstof, waarbij getankt is met het waterstoftankstation dat door WaterstofNet binnen het genoemde Interregproject is gebouwd. Dat betekent dat Colruyt Group sinds 2009 al veel kennis en praktijkervaring heeft opgedaan en zo belangrijke inzichten in waterstof heeft ontwikkeld. De verworven competenties zorgen ervoor dat Colruyt Group op termijn klaar is om de markt voor waterstofmobiliteit verder te ontwikkelen in de regio.

  • Waterstofenergie betaalbaar maken

    Op basis van de ervaringen met Waterstofregio Vlaanderen-Nederland heeft Colruyt Group bijkomende investeringen gedaan in personeel en mensen om het waterstofverhaal verder via industrieel onderzoek te gaan ontwikkelen. Het doel? Als 'visionaire eindgebruiker' in Waterstofregio 2.0 de volgende stappen zetten in het optimaliseren van tankinfrastructuur en heftrucks op waterstof. Zo kunnen we via innovaties deze koolstofarme technologie betaalbaarder en technisch haalbaar maken.

    Hiervoor zullen we een aantal verschillende 'material handling devices' uitgebreid testen en de resultaten extern communiceren. Een dergelijk programma actief uitwerken met industriële spelers is een belangrijke motivatie voor Colruyt Group om deel te nemen aan dit project. Want zo kunnen we ook andere eindgebruikers activeren.