Bescherm je auto deze winter vlot tegen een bevroren voorruit, platte batterij en algemeen de vrieskou. Met extra tips voor elektrische auto’s. Doe de wintercheck!

 • Banden

  Winterbanden of vierseizoenenbanden?

  Bij vriesweer heb je met winterbanden meer grip op de weg. Al vanaf 7 °C helpen winterbanden je remafstand te verkleinen. Deze zijn dus best geschikt voor de koude en vriestemperaturen, zoals in de Ardennen of op wintervakantie.

  Vierseizoenenbanden of all season banden zijn dan weer geschikt voor milder winterweer, vooral op een nat wegdek zoals aan de kust of in een stad.

   

  Controleer de bandendruk

  In de handleiding van je auto vind je de aanbevolen bandenspanning terug. Voeg daar in de winter zo’n 0,2 bar aan toe. Zo hou je de nodige grip op de weg als het vriest of sneeuwt. Bij een DATS 24-tankstation in je buurt blaas je je banden helemaal gratis op.

  Bonus: bij een optimale bandenspanning kan je tot wel 2 tankbeurten per jaar uitsparen!

   

  Altijd grip onderweg

  Even moeite met een steile, gladde helling? 2 oude vloermatten of stoffen zakken doen wonderen. Als je die voor de wielen legt die voor de aandrijving zorgen, dan geraak je bijna zeker weg van een besneeuwde of bevroren parkeerplaats.

   

  Sneeuwkettingen verplicht

  In verschillende Europese landen zijn sneeuwkettingen in de winter verplicht, zeker bij hevige sneeuwval. Plan je een trip naar Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland of Oostenrijk? Dan moet je altijd een setje sneeuwkettingen meenemen. Oefen voor je vertrekt om ze vlot om te leggen, dat scheelt heel wat tijd (en stress).

  Landen waar sneeuwkettingen verplicht zijn in de winter

  Landen waar sneeuwkettingen niet verplicht zijn

  Batterij

  Hou je batterij in topconditie

  Pechverhelpers weten het al langer: een gezonde batterij zorgt voor een betrouwbaardere auto in de winter. Bij koude temperaturen loopt de accu namelijk veel sneller leeg dan bij mild of warm weer. Plan in de winter naast korte ritjes daarom af en toe een langere uitstap. Zo krijgt je batterij de kans om voldoende op te laden.

   

  Laat de koplampen kort branden voor je start

  Zo warmt de batterij al eventjes op. Zet de lampen en andere energiegebruikers (verwarming, radio, ventilatie …) uit terwijl je de motor start. Zo kan je accu de energie makkelijker kanaliseren.

   

  Druk de koppeling in als je start

  Rij je handgeschakeld? Door de koppeling in te drukken bij de start ondervindt de motor minder weerstand. Zo heeft je accu het opnieuw makkelijker.

  Deuren

  Talkpoeder is het magische ingrediënt

  Een bezoekje aan de babyafdeling van je supermarkt loont. Door de dichting van de deuren en kofferbak in te wrijven met talkpoeder, vriezen ze niet vast. ’s Ochtends is de kans ook veel kleiner dat je de dichting beschadigt wanneer je wilt vertrekken.

   

  Bewaar een winterkit in je auto

  Bij plotse pech in de winter is onderweg warm blijven de boodschap. Leg voor de zekerheid een ‘overlevingskit’ in de auto:

  1. Sjaal
  2. Muts
  3. Handschoenen
  4. Zaklantaarn
  5. Deken

  Motor

  Controleer de koelvloeistof

  Antivries zorgt in de koelvloeistof dat de motor niet bevriest. Je vindt makkelijk koelvloeistof geschikt tot -25 °C in het DATS 24-rek bij jouw Colruyt, OKay of via Collect&Go.

   

  Winterdiesel

  Vanaf oktober tank je bij DATS 24 winterdiesel. Zo zijn we de eerste winterprik zeker voor. In onze winterdiesel wordt in de raffinaderij een additief toegevoegd, bepaald door de Belgische overheid, waardoor de brandstof niet kristalliseert bij vriesweer. Gewone diesel kristalliseert immers wel snel bij koude temperaturen. Gekristalliseerde diesel wordt stroperig en blokkeert de brandstoffilters, die tegenwoordig veel fijnere mazen hebben. Uiteindelijk krijgt de motor geen brandstof meer. Daarom tank je bij ons winterdiesel tot de lente. We nemen ook geregeld stalen om de kwaliteit van onze winterdiesel te verzekeren. Deze winterdiesel beantwoordt aan alle normen van de overheid.

   

  Warm de motor niet op voorhand op

  Want een motor warmt pas echt op als je begint te rijden. Laat hem dus nog even uit terwijl je de ruiten krabt of het winterscherm verwijdert. Zo kan je ook geen uitstootgassen inademen.

  Rij de eerste kilometers ook best rustig aan, zodat je motor de kans krijgt om op temperatuur te komen. Daarna kan je overschakelen naar de hoogst mogelijke versnelling. Dat is dan weer beter voor het milieu.

  Ruiten

  Dek je voor- en achterruit af

  Plaats een winterscherm tussen je ruit en de ruitenwissers. Het winterscherm van DATS 24 is stevig én soepel, zodat je het handig in je koffer opbergt. Een simpel stuk karton helpt ook, op voorwaarde dat het ’s nachts niet sneeuwt of regent. Nat karton van de voorruit pulken of 10 minuutjes langer uitslapen? De keuze is snel gemaakt.

   

  IJskrabber altijd bij de hand

  Zijn de ruiten al bevroren? Gebruik zeker geen warm water om snel te ontdooien, de temperatuurschok kan de ruit doen barsten. Een ruitenontdooier of ijskrabber is op dat moment je beste vriend.

  Je vindt ons winteraanbod voor autoruiten bij Colruyt, OKay en Collect&Go.

   

  Smeer de binnenkant van je ruiten in

  Doe dit met huishoudproduct of shampoo. Zo dampen de ruiten minder tot niet aan langs de binnenkant. Even een mythe doorprikken: je ruit aan de binnenzijde insmeren met een halve aardappel of ajuin werkt niet.

   

  Check je ruitenwissers

  Voorkom dat ze vastvriezen aan de ruit door ze in een oude sok of dunne handdoek te wikkelen. Ben je aan nieuwe wissers toe? Je kan tegenwoordig ook overwegen om ruitenwissers met antivries te kopen. Informeer je bij je garagist.

   

  Spiegels bedekken

  Steek je spiegels in een oud washandje of diepvrieszakje als je niet over spiegelverwarming beschikt. Bind het toe met een rekkertje of touw. Zo zijn je spiegels meteen gebruiksklaar voor de volgende rit.

   

  Sneeuwruimen

  Ligt er toch sneeuw op je auto? Veeg die dan zoveel mogelijk weg voordat je vertrekt. Opstuivende sneeuw zorgt niet alleen voor een slechtere zichtbaarheid maar hindert ook weggebruikers die je kruisen of achter je rijden.