Bescherm je auto deze winter vlot tegen een bevroren voorruit, platte batterij en algemeen de vrieskou. Met extra tips voor elektrische auto’s. Doe de wintercheck!

 •  

  Banden

  Bij vriesweer heb je met winterbanden meer grip op de weg. Al vanaf 7 °C helpen winterbanden je remafstand te verkleinen. Deze zijn dus best geschikt voor heel koude en vriestemperaturen, zoals in de Ardennen of op wintervakantie.

  Vierseizoenbanden of all season banden zijn dan weer geschikt voor milder winterweer, vooral op een nat wegdek zoals aan de kust of in de stad.

  Je voegt best 0,2 bar toe aan de aanbevolen bandenspanning (te vinden in de handleiding van je auto). Zo hou je de nodige grip op de weg als het vriest of sneeuwt.

  Bonus: bij een goede bandenspanning kan je tot 2 volle brandstoftanks per jaar uitsparen. En bij de DATS 24 in je buurt blaas je je banden helemaal gratis op.

  Vind nu jouw DATS 24

  Batterij of accu

  Zo warmt de batterij al op voor je de auto start. Zet de lampen en andere energiegebruikers (verwarming, radio, ventilatie …) uit terwijl je de motor start. Zo heeft je accu het makkelijker.

  Zo ondervindt de motor minder weerstand en heeft je accu het opnieuw makkelijker.

    Extra tips voor elektrische auto's
  1. Laad elke dag bij en vertrek ’s morgens steeds met een volle batterij. Zorg dat je niet onder 20 % rijbereik zakt.
  2. Door de koude kan je rijbereik tot 30 % afnemen. Gebruik minimaal de radio, ventilatie … en leg standaard een laadkabel in je koffer. Zo kan je altijd en overal bijladen. Vraag hier de DATS 24-laadpas aan en laad bij ruim 7.600 laadpunten in België en 55.000 internationale laadpunten.

  Deuren en koffer

  Zo vriezen de deuren niet vast en trek je de dichting niet kapot.

  Bij plotse pech in de winter is warm blijven de boodschap:

  1. Sjaal
  2. Muts
  3. Handschoenen
  4. Zaklantaarn
  5. Deken

  Zoals 2 oude vloermatten of stoffen zakken. Als je die voor de wielen legt die de aandrijving doen, dan geraak je bijna zeker weg van een besneeuwde of bevroren parkeerplaats.

  Zet je auto liever in versnelling of P (bij een automaat) bij het parkeren in plaats van de handrem op te trekken. De auto blijft evengoed staan en je handrem kan geen problemen veroorzaken door vast te vriezen.

  Motor

  Antivries zorgt in de koelvloeistof dat de motor niet bevriest. Je koopt makkelijk koelvloeistof geschikt tot -25 °C in het DATS 24-rek bij jouw Colruyt, OKay of via Collect&Go.

   

  Vanaf oktober tank je bij DATS 24 winterdiesel. Zo zijn we de eerste winterprik zeker voor. In onze winterdiesel wordt in de raffinaderij een additief toegevoegd, bepaald door de Belgische overheid, waardoor de brandstof niet kristalliseert bij vriesweer. Gewone diesel kristalliseert immers wel snel bij koude. Gekristalliseerde diesel wordt stroperig en blokkeert de brandstoffilters, die tegenwoordig veel fijnere mazen hebben. Uiteindelijk krijgt de motor geen brandstof meer. Daarom tank je bij ons winterdiesel tot de lente. We nemen ook geregeld stalen om de kwaliteit van onze winterdiesel te verzekeren. Deze winterdiesel beantwoordt aan alle normen van de overheid.

  Je kan zelf ook een handje helpen:

  • Rij in de winter zo veel mogelijk met een volle tank. Zo wordt condensatie in de tank vermeden.
  • Zet je auto zo beschut mogelijk (liefst in een garage) en/of parkeer hem met de neus weg van noordelijke richting. Bij extreme koude maakt dat mee het verschil voor je motor.

    Je vindt het noorden makkelijk via Google Maps op je smartphone: 

  Want de motor warmt pas echt op als je begint te rijden. Laat hem dus nog even uit staan terwijl je de ruiten krabt of het winterscherm weghaalt. Zo kan je ook geen uitstootgassen inademen.

  Je rijdt de eerste kilometers ook best rustig aan, zodat je motor de kans heeft om op temperatuur te komen. Daarna kan je overschakelen naar de hoogst mogelijke versnelling. Dat is dan weer beter voor het milieu.

    Extra tips voor elektrische wagens
  1. Sommige elektrische wagens kan je voorverwarmen, zodat je auto al opgewarmd is tegen je vertrek. Doe dit wel maximaal terwijl de auto nog aan een laadpunt hangt. Zo bewaar je je rijbereik.
  2. In de winter is de eco-modus extra interessant. Dat helpt je rijbereik zo hoog mogelijk te houden.

  Ruiten & ruitenwissers

  Steek een winterscherm tussen je ruit en de ruitenwissers. Het winterscherm van DATS 24 is bovendien stevig én soepel, zodat je het handig in je koffer opbergt. Een simpel stuk karton helpt ook als je geen scherm hebt. Zijn de ruiten al aangevroren? Gebruik zeker geen warm water, want de temperatuurschok kan de ruit doen barsten. Een ruitenontdooier of ijskrabber is je beste vriend.

  Je vindt ons winteraanbod voor autoruiten bij Colruyt, OKay en Collect&Go.

  Doe dit met huishoudproduct of shampoo. Zo dampen de ruiten minder tot niet aan langs de binnenkant.

  Voorkom dat ze vastvriezen aan de ruit door ze in een oude sok of dunne handdoek te wikkelen. Ben je aan nieuwe wissers toe? Je kan ook overwegen om ruitenwissers met antivries te kopen. Informeer je bij je garagist.

  Steek je spiegels in een oud washandje of plastic zakje. Bind het toe met een rekkertje of touw. Zo zijn je spiegels meteen gebruiksklaar voor de volgende rit.

  Vind al onze winterproducten hier